Return to site

A legjobb 8 új funkció a Dynamics 365 Business Central 19' áprilisi kiadásában

· Újdonságok

Még alig néhány hónap telt csak el tavaly októbertől, amikor is megjelent a Dynamics 365 Business Central őszi kiadása, de már hamarosan érkezik az áprilisi kiadás, ahol ismételten sok újdonságot kapunk majd a Microsofttól. Január végén megjelent egy lista ezekről az újdonságokról, amiből kiválogattuk egy csokorra valót nektek, megmutatjuk mi az amit mi a legjobban várunk. Íme a lista:

1. Hosszabb név és leírás mezők a teljes alkalmazásban

A név és megnevezés mezőkben megadható karakterek száma 50-ről 100-ra bővül ebben a kiadásban. Ez azt jelenti hogy pl. a cikk megnevezés mezők vagy a vevő/szállító nevek esetében sem kell többé rövidítéseket használnunk ha egy-egy hosszabb szöveget szeretnénk megadni.

Az alábbi helyeken biztosan elérhetők lesznek a bővített adatmezők:

  • Név és megnevezés mezők a törzsadat táblákban (pl. vevő, szállító, stb.)
  • Név és megnevezés mezők az eladási vagy beszerzési dokumentumokon (pl. eladási rendelés)
  • Megnevezés mezők a naplósorokban (pl, főkönyvi naplók)
  • Megnevezés mezők a könyvelési tétel táblákban (pl. főkönyvi tétel)

2. Duplikált vevők vagy szállítók összevezetése

Ha egy vevőt véletlenül többször is rögzítünk a rendszerben, akkor lehetőségünk lesz a duplikált rekordok összevezetésére. A pontos funkcionalitást még nem ismerjük, de bízunk benne hogy a kapcsolódó esetleges könyvelési tételeket is kezelni fogja az összevezetés. Ezt a funkciót már nagyon régóta várjuk, hiszen különösen a kontrolling és pénzügy területén nehezítik meg az átláthatóságot, de eddig nem létezett rá standard megoldás.

3. Dimenzió értékek közvetlen hozzárendelése a dokumentumokban és naplósorokon

A dimenziók használata a legtöbb helyen kedvelt módja az üzletileg értékes statisztikák alapadatainak. Sokan tapasztalták, hogy az első kettő, ún. általános dimenziók a rendszerben a legtöbb képernyőn minden gond nélkül megjeleníthetőek. Azonban a további dimenziók használatára korábban csak a dimenziók beviteli képernyőjén keresztül volt lehetőség. A tavaszi kiadásban ezeket a további dimenziókat is, egyszerű oszlopként használhatjuk a már megszokott listákon és bizonylatokban.

4. Egyszerűsített adatbevitel támogatása

Ez az egyik leghasznosabb újdonság azok számára akik nagy tömegben visznek be adatokat a rendszerbe. A Microsoft kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a modern kliensekben (böngészőben) futó alkalmazás is hasonló vagy még jobb felhasználói élményt nyújtson mint egy telepített alkalmazás. Ennek érdekében érkeztek meg korábban a gyorsbillentyűk a termékbe, most pedig az egyszerűsített adatbevitel támogatása.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy meghatározhatjuk a rendszerben azokat a mezőket amiket ki szeretnénk tölteni, majd az megadhatjuk, hogy ezen mezők között milyen sorrendben kell végighaladni. A mező kitöltése után az ENTER billentyűvel ugorhatunk a következő beviteli mezőre:

Dynamics 365 Business Central gyors adatbevitel

Ráadásként a mezők száma és sorrendje felhasználónként is testre szabható lesz az alkalmazásban.

5. Több cikk egyidejű kiválasztása az eladási és beszerzési rendeléseken

Többször gondoltunk már rá, mennyivel gyorsabb lenne, ha egyszerre több tételt is fel lehetne rögzíteni a bizonylatokon. Végre ez a funkció is támogatást kap, így mind az eladási, mind a beszerzési rendelésen lehetőség lesz egyszerre több cikket is kiválasztani a cikklistából. Ezzel jelentősen gyorsítható a teljes rendelések felvétele, különösen ha az alapértelmezett sormennyiség is megadásra került a rendszerben.

6. Page inspection - Lap bemutatása funkció

Megkapjuk (visszakapjuk) a Windows kliensnél oly megszokott és hasznos "lap bemutatása" funkciót a böngészőben is.​ Ezzel lehetőségünk van bepillantani a táblában tárolt összes adatba még akkor is, ha azok a Business Central felületén nem láthatók (Ez a funkció a korábbi Navision verziókban zoom / nagyítás néven volt megtalálható).

7. Egyedi listanézetek kezelése a Windows kliensnél megszokott módon​

A webes kliensen is lehetségessé válik az egyedi szűrések megadásával a listák elmentése. Így minden felhasználó képes lesz a saját folyamatait támogató egyedi listanézetek készítésére. Pl. gyárthatunk listát azokról a vevőkről akiknek egy adott összegnél nagyobb a hátraléka, vagy azokról a cikkekről aminek nincs készlete egy adott raktárban.

Dynamics 365 Business Central szűrt listák

8. Standard web API

A szabványos web API-k már korábban is léteztek a Dynamics NAV rendszerben, azonban mindaddig béta állapotban voltak, amíg a funkcionalitásuk a partnerek visszajelzései alapján fejlődött. Ebben a verzióban a web API-k végre kilépnek a béta állapotból és immár az 1.0-s végleges verzióban 48 entitás válik elérhetővé.

A szabványos web API-k használatán keresztül egyszerűen kialakíthatunk lazán csatolt integrációkat a Business Central alkalmazással. Elérhetjük pl. a vevő/szállító/cikk adatokat, létrehozhatunk eladási rendeléseket, vagy feltölthetünk külső alkalmazásból főkönyvi naplósorokat, anélkül hogy az alkalmazáson belül további fejlesztésre lenne szükség. Ezzel megnyílik az út külső fejlesztők számára is egyszerűbb egyedi integrációk kialakítására, pl. webáruház integrációk, bérszámfejtési adatok importálása, vagy kintlévőség adatok továbbítására hitelbiztosítók felé.

Reméljük tetszett az összefoglaló, írjátok meg a véleményeteket a comment szekcióban! Cikkünk a Microsoft Dynamics 365 Business Central hivatalos dokumentációs oldalán elérhető információk alapján készült. Az cikkben felsorolt funkciók a kiadásig változhatnak illetve a kiadás ütemezése módosulhat.