Return to site

Előzetes a Business Central 2020 áprilisi kiadásából

· Újdonságok

Microsoft Dynamics 365: 2020 release wave 1

Mint talán már olvastátok, a Microsoft a napokban közzétette a Dynamics 365 és a Microsoft Power Platform 2020-as tavaszi frissítésében várható újdonságok listáját. A Microsoft Dynamics 365 Business Central kapcsán számos érdekes új funkció jelenik meg, cikkünkben ebből emelünk ki párat.

Magyarországra érkezik a Business Central Online változata

Számunkra talán legfontosabb hír, hogy végre Magyarországon is elérhetővé válik a Microsoft által üzemeltetett, szoftver mint szolgáltatás (SaaS) formában igénybe vehető Business Central verzió. Ez nagyon jó hír a magyarországi kis és közepes vállalatoknak, hiszen ez egy kimondottan a KKV szektornak tervezett ERP megoldás, amit gyors használatba vétel és nagyvállalati szintű rendelkezésre állás jellemez.

A Dynamics 365 Business Central Online változata Magyarországon is elérhető 2020 áprilistól

Új funkciók az alkalmazásban

A Business Central üzleti funkcióiban is érkezik néhány kimondottan hasznos és régóta várt újdonság. Több olyan területhez kapunk frissítést, melyek a Navision alaptermék óta változatlanok voltak. Lássuk hát néhányat ezek közül!

A megrendeltnél több cikk bevételezése: Gyakran előfordul, hogy a megrendelésen szereplő mennyiségnél több cikk érkezik a raktárba, és szeretnénk átvenni a megrendelésen felüli mennyiséget is. A standard rendszerben erre eddig nem volt lehetőség, de most érkezik egy újítás, amivel beállítható cikkenként egy tolerancia szint . Amennyiben a beérkezéskor az átvett cikkek mennyisége a tolerancia szint alatt van, akkor a többlet mennyiség is bekönyvelhető.

Számlázott mennyiség visszaállítása számla sztornó esetén: Az eladási rendelések részleges szállítása és számlázása esetén, a rendelésen a program automatikusan frissíti a számlázott mennyiség mezőt. Ha a kiállított számla sztornózásra került, akkor korábban nem volt lehetőség ugyanabból az eladási rendelésből azt újra kiállítani. Az áprilisi verzióban érkező módosítással ez lehetővé válik, és szerintünk sok felhasználó számára lesz nagy segítség a mindennapokban.

Bankkivonatok egyeztetésének hatékonyabbá tétele: A bankkivonatok feldolgozása során használt képernyők is kapnak egy nagy ráncfelvarrást, annak érdekében hogy jobban áttekinthetőek legyenek a bejövő kivonatsorok és a banki tételek összefüggései. A kivonatfeldolgozási szabályok és a találatok összefüggéseit egy új oldalon láthatjuk, sőt könyvelési előnézet is érkezik a kifizetési naplókra.

Vevő és szállító oldali bizonylatformátumok: A vevőkhöz és a szállítókhoz ezentúl egyedi bizonylatformátumokat tudunk hozzárendelni, így a különböző üzleti partnereknek igény esetén eltérő formátumú vagy adattartalmú dokumentumok küldhetők. Ezen kívül azt is megadhatjuk, hogy az egyes dokumentumokat melyik kapcsolattartónak szeretnénk elküldeni.

Ismétlődő eladási és beszerzési számlasorok automatikus létrehozása: Az ismétlődő eladási és beszerzési rendelések az üzleti életben mindennapossá váltak. A Business Central mostantól lehetővé teszi az ismétlődő eladások és beszerzések kezelését az előre meghatározott ismétlődő sorok automatikus beillesztésével a bizonylatokra.

broken image

Web és mobil kliensek újdonságai

Kamera és helyadatok a böngészőben: Ez az egyik legizgalmasabb újdonság ami a tavaszi frissítéssel érkezik! Mostantól a böngészőben futó Business Central alkalmazás a felhasználó engedélyével hozzáférhet az eszköz kamarájához valamint a tartózkodási adataihoz. Ennek segítségével pl. egyszerűen készíthetünk és importálhatunk termékfotókat a cikktörzsbe, vagy kiküldetésben kapott számláink képét továbbíthatjuk egy mozdulattal az alkalmazásba.

Közvetlen nyomtatás támogatása felhőből bármilyen eszközre: A sokak által várt funkció segítségével lehetővé válik a felhős alkalmazásból való közvetlen nyomtatás, beleértve a felhős nyomtatószolgáltatások használatát is, pl.: Google Cloud Print, stb. Ez főleg akkor fontos, ha felhasználói beavatkozás nélkül szeretnénk nyomtatni, pl. raktári bizonylatokat vagy címkéket.

Vonalkódok egyszerűsített előállítása és nyomtatása: Új betűkészletek érkeznek az Online verzióba, melyek használatával, sokkal egyszerűbb lesz az egydimenziós vonalkódok előállítása, pl. bizonylatokon, vagy áru / raktárhely címkéken.

Excel adatexport letiltása: A Szerkesztés Excelben és a Megnyitás Excelben funkciókkal a felhasználók gyorsan Excel-táblázattá alakíthatják a Business Central-ban tárolt adatokat, A rendszergazdák mostantól meghatározhatják, hogy mely felhasználók exportálhatnak adatokat az Excelbe, ami szigorúbb ellenőrzési lehetőséget biztosít a szervezetek számára az adataik felett.

A listanézetek és szűrők továbbfejlesztése: A 2019 októberi kiadásban lehetővé vált a szűrt listák elmentése a későbbi gyors újrafelhasználás érdekében. Most továbbfejlesztették ezt a funkciót, hasonlóan mint az Office 365 termékek esetében. A Business Central megjegyzi a legutóbb használt szűréseket és visszatérve a listában újra ott vehetjük fel a fonalat, ahol korábban abbahagytuk.

Gyorsabb navigáció a fa struktúrájú nézetekben: A főkönyvi számlák listájában, a gyártási alkatrész listában, vagy a dimenzió struktúrában gyakori a hierarchia szerint rendezett nézetek alkalmazása. Az érkező verzióban ezen nézetek, jobban áttekinthetők lesznek azáltal, hogy a szintek és a teljes fa kibontása és összezárása egyszerűbbé válik.

Profilok és felhasználói felület testreszabások importálása: A alkalmazásgazdák és tanácsadók számára lehetővé válik a profilok és a felhasználói felület módosításainak exportálása és importálása. Ezzel a hasznos kis funkcióval pl. a teszt rendszerben előállított testreszabások egyszerűen átvihetők lesznek az éles rendszerbe. 

A Microsoft Power Platform és a Dynamics 365 Business Central újdonságai 2020 wave 1

Power Platform és szolgáltatás oldali újdonságok

Common Data Service integráció: Végre megérkezik a közvetlen integráció a Common Data Service szolgáltatással, ami tovább erősíti a Business Central ezen képességeit és új generációs bővítmények kifejlesztését teszi majd lehetővé.

Adatbázis replika adat-intenzív funkciókhoz: Az vállalatok áprilistól dönthetnek úgy, hogy bizonyos kiválasztott jelentéseket, lekérdezéseket vagy webszolgáltatás hívásokat az éles adatbázis egy, csak olvasható replikáján futtatják. Ilyen módon az analitikus lekérdezések többé nem lesznek hatással az elsődleges adatbázis teljesítményére.

Telemetria részletesebbé tétele: Jó hír, hogy a Microsoft bővíti a Business Central telemetria adatköreit, így segítséget nyújtva az ügyféltámogató partnernek az esetleges problémák proaktív felismeréséhez.

Ezek a legfontosabb újdonságok a 2020-as kiadási ciklus első felében (más néven 2020 wave 1), melyeket már mi is nagyon várunk, Mi már hozzájuthattunk az előzetes kiadáshoz (insider build), ami tulajdonképpen egy demó verzió a végleges változatból. Megnéztük és már alig várjuk, hogy bemutathassuk nektek élőben is! További részleteket az alábbi linken találhattok:

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg velünk gondolataidat!